Usein kysyttyjä kysymyksiä
Tälle sivulle olemme koonneet usein kysyttyjä kysymyksiä liittyen ylioppilaslakin hankintaan. Mikäli et löydä vastausta kysymykseesi tai sinulla on muuta kysyttävää, voit ottaa yhteyttä asiakaspalveluumme: hattukauppa.wahlman.fi, puh: 09-634 313
Miten valitsen oikean koon lakkiin?
Lakin koko selviää mittaamalla päänympärys mittanauhalla. Lakissa on hyvä olla pieni väljyys siksi, että lakki saattaa hieman kutistua vuosien aikana. Suosittelemme sellaista väljyyttä, että ainakin yksi sormi mahtuisi lakissa olevan mustan samettibandon alle ohimon kohdalta. Tutustu mittausohjeisiin.
Venyykö lakki käytössä?
Lakki ei veny, koska sitä ei käytetä jatkuvasti. Lakki pikemminkin kutistuu hieman vuosien aikana.
Kutistuuko lakki?
Lakissa on nahkainen hikinauha, joka saattaa nahalle tyypillisesti kutistua hieman vuosien aikana. Tämän vuoksi suosittelemme valitsemaan lakin, jossa on pieni väljyys. Mittauohjeidemme mukaan lakin valitsemalla, saat lakin, jossa on pieni väljyys.
Voiko lakkia pestä?
Lakkia ei voi pestä vedellä käsin eikä pesukoneessa, eikä myöskään kemiallisessa pesussa. Vanhaan, jo vuosia käytössä olleeseen, lakkiin kuuluvat ajan tuomat jäljet. Lakki kellastuu ja saattaa hieman likaantuakin riehakkaissa vapputunnelmissa, mutta se kuuluu asiaan. Lakin puhdistusmahdollisuuksista voi tiedustella Pyykkipoika pesulasta ( www.pyykkipoika.fi). Pesulassa arvioidaan lakin pesumahdollisuutta tapauskohtaisesti. Valmistajan takuu ei koske pestyä lakkia.
Voiko lakin vaihtaa, jos se on väärän kokoinen?
Täysin käyttämättömän lakin voi vaihtaa ja palauttaa. Kustomoitua lakkia ei voi vaihtaa eikä palauttaa. Esimerkiksi jos tilaat lakin maakuntavuorella tai haluat, että nimikirjaimet laitetaan hikinauhaan, ei sillä ole vaihto- eikä palautusoikeutta.
Mikä on vegaanilakki?
Perinteisen suomalaisen ylioppilaslakin lippa ja hikinauha ovat nahkaa. Vegaanisessa lakissa ei käytetä mitään eläinperäisiä materiaaleja, vaan ne on korvattu muilla materiaaleilla: nahkainen hikinauha kankaalla ja nahkainen lippa keinonahalla.
Saako lakkiin brodeerauksia, kuten oma nimi tai koulun nimi?
Perinteiseen suomalaiseen ylioppilaslakkiin eivät brodeeraukset kuulu – ei oma nimi eikä koulun nimi. Ylioppilaslakki on henkilökohtainen, eikä edusta koulua, joten perinteisesti lakkiin ei ole myöskään koulun nimeä laitettu. Sen sijaan niin ylioppilaslakit kuin muutkin lakit ja hatut on perinteisesti merkitty sisäpuolella olevaan hikinauhaan nimikirjaimilla. Nimikirjaimia ei tosin kannata laittaa ennen kuin lakki on sovitettu ja koko oikeaksi todettu, sillä nimikirjaimin varustettua lakkia ei voi vaihtaa. Nimikirjaimet voi myöhemmin käydä laitattamassa kivijalkamyymälässämme (Sofiankatu 5, 00170 Helsinki) .
Nimikirjaimet ylioppilaslakkiin
Kun ostat ylioppilaslakin Sofiankadun liikkeestämme, laitamme nimikirjaimet lakin sisäpuolella olevaan hikinauhaan. Valitettavasti verkkokauppatilauksiin emme nimikirjaimia laita, sillä nimikoitua lakkia ei voi vaihtaa tai palauttaa. Sen sijaan voit milloin tahansa liikkeen aukioloaikoina tulla meiltä ostetun lakin kanssa liikkeeseemme, niin laitamme nimikirjaimet lakkiin odottaessa.
Miksi lakin voi ostaa myös ilman lyyraa?
Joskus ylioppilas haluaa käyttää vanhaa, esimerkiksi isovanhemmilta tai vanhemmilta perittyä, lyyraa tai muuta omaa lyyraa. On siis hyvä, että lakin voi ostaa myös ilman lyyraa, eikä lakkiin jo valmiiksi kiinnitetty lyyra jää käyttämättömäksi. Jos lakista on tarjolla ”ilman lyyraa” -versio, on siitä maininta ja linkki lakin ”Kuvaus”-välilehden kohdassa.
Voiko lakin korjata?
Teemme Wahlmanin valmistamiin lakkeihin korjauksia. Muun muassa saumojen ompelu, lakin venytys, lipan kiinnitys, suurennus tai pienennys on mahdollista tehdä. Korjattava lakki on hyvä nähdä ennen kuin voimme arvioida sen korjausmahdollisuuden. Muiden valmistajien lakkeja emme korjaa, sillä emme tiedä niiden valmistusmenetelmiä. Wahlmanin lakki on tehty ompelemalla, eikä liimaamalla, joten sen korjaaminen yleensä onnistuu.
Missä asennossa lakkia pidetään päässä?
Ei ole olemassa virallista ohjetta siitä, missä asennossa lakkia tulee käyttää. Se on makuasia, miten kukin lakkia tykkää pitää: enemmän vaakatasossa vai hieman kallellaan. Alunperin lakkia on käytetty melko vaakatasossa niin, että korvat eivät ole lakin sisällä. Muodit tässäkin asiassa hieman vaihtelevat, esimerkiksi 1900-luvun alussa valittiin pienempiä lakkeja, ja niitä pidettiin päälaella melko korkealla. Ainoa ohjeemme on, että lakin koon valitsee mittausohjeidemme mukaisesti asettaen mittanauhan otsan puolelta melko vaakatasoon hieman kulmakarvojen yläpuolelle ja takaa kallon leveimpään kohtaan.
Miten lakkia olisi hyvä säilyttää?
Ylioppilaslakin valkoinen sametti kellastuu aikojen kuluessa, jos lakkia säilyttää auringonvalossa. Jos haluaa välttää kellastumista, on lakki hyvä säilyttää joko pahvisessa tai vanerisessa lakkirasiassa. Muovipussi ei ole välttämätön, mutta estää toki paremmin lakin pölyyntymisen. Kosteata lakkia ei kannata laittaa muovipussiin. Lakin sisällä oleva muovirinkula kannattaa säilyttää ja laittaa käytön jälkeen takaisin lakin sisälle, sillä se pitää lakin paremmin muodossaan säilytyksessä.
Voiko verkkokaupasta tilata lakin ulkomaille?
Verkkokauppa palvelee tällä hetkellä vain Suomessa. Jos haluat lakin lähetettäväksi ulkomaille, olethan yhteydessä asiakaspalveluumme (hattukauppa.wahlman.fi), joka hoitaa ulkomaan lähetykset.
Miten valitaan oikeanlainen lyyra?
Suomalaisessa ylioppilaslakissa käytetään halkaisijaltaan joko 14 mm:n tai 16 mm:n lyyria. Yleisin lyyra suomenkielisten lakeissa on 16 mm:n lyyra. Pienempi 14 mm:n lyyra on jäänne historiasta, jolloin suomenkieliset ylioppilaat käyttivät neljää eri kokoa: mitä pienempi lyyra, sen voimakkaammin taisteli suomen kielen aseman puolesta. Nykyisin lyyriin ei sisälly minkäänlaisia poliittisia sisältöjä. Pienempi lyyra on harvinaisempi ja siinä on mukana tuulahdus historiasta.
Suomenruotsalaisessa lakissa käytetään 22 mm:n lyyraa. IB-lyyra on kooltaan 16 mm, ja sitä käyttävät kansainvälisen ylioppilastutkinnon suorittavat.
On makuasia valitseeko lyyran metalliksi 14 karaatin kullan, kullatun hopean vai messingin. Kannattaa kuitenkin huomioida, että ainoastaan 14 kr kultalyyra säilyttää värinsä parhaiten kultaisena. Sekä kullattu hopea että messinki tummuvat ajan saatossa, ja messinki vielä enemmän kuin kullattu hopea. IB-lyyria saa tällä hetkellä vain kullattuna hopeana niiden pienen kysynnän vuoksi.
Jos lyyran valinta on vaikeaa, suosittelemme käyntiä kivijalkakaupassa, jossa lyyria pääsee vertailemaan ja tarkastelemaan läheltä.
Miksi lyyrat tummuvat?
Kultaisten, hopeisten kullattujen ja messinkipohjaisten lyyrien raaka-aineissa on aina joukossa kuparia. Kussakin oma määritetty määränsä. Lyyran metalliseoksessa oleva kupari on ainesosa, joka hapettuu, ja se näkyy tummumisena.
Hapettumiseen vaikuttavat mm. ilman kosteus, saasteet ja esimerkiksi ilmassa oleva rikki, on yksi pahimmista tummumisen aiheuttajista. Myös erilaiset kotioloissa käytettävät kemikaalit, kuten hajuvedet, hiuslakka yms. vaikuttavat hapettumiseen joutuessaa kosketuksiin metallipinnan kanssa.
Hapettumiseen vaikuttavat myös lyyraa käsiteltäessä sormista jäävä ohuen ohut rasvakerros sekä säilytysominaisuudet. Jos ylioppilaslakin laittaa käytön jälkeen hieman kosteana kaappiin pahvilaatikossa, saattaa kosteus irrottaa pahvista kemikaaleja, jotka nopeuttavat hapettumista. Lakin tulisikin olla aina täysin kuiva, kun sen laittaa laatikkoon, ja lyyran voi pyyhkiä varovasti pehmellä liinalla.
Kaikki lyyrissa käytettävät metalliseokset hapettuvat ajan saatossa jonkin verran. Mutta mitä ”jalompaa” metallia lyyran raaka-aine on sitä hitaampaa on hapettuminen. Näin ollen kultaiset lyyrat hapettuvat vähemmän ja pysyvät parhaiten alkuperäisen värisinä.
Tiedot lyyrien tummumisesta on saatu Hämeenlinnassa toimivalta Kultakeskus Oy:ltä, joka toimittaa lyyrat E.R. Wahlman Oy:lle.
Voiko lyyria kiillottaa tai puhdistaa?
Kultalyyria voi kiillottaa, kun noudattaa tervettä maalaisjärkeä mekaanisen hankauksen osalta. Erilaiset kultakorujen puhdistukseen sopivat liinat ovat hyviä, jos lyyra on kiinni lakissa. Lakista irrotetun lyyran voi halutessaan kiillottaa vaikka pehmeällä kiillotuslaikalla. Mikäli lyyra on kiinni lakissa, tulee varoa lakin likaamista puhdistusta tehdessä.
Lakissa kiinni olevat kullatut hopealyyrat voi puhdistaa varovasti hopean- tai korujenpuhdistusliinalla välttäen voimakasta hankaamista. Jos lyyran irrottaa lakista, voi sen lyhyesti upottaa laadukkaaseen hopeankiillotusnesteeseen.
Kullatut messinkilyyrat voi puhdistaa varovasti hopean- tai korujenpuhdistusliinalla välttäen voimakasta hankaamista.
Tiedot lyyrien kiillotuksesta ja puhdistuksesta on saatu Hämeenlinnassa toimivalta Kultakeskus Oy:ltä, joka toimittaa lyyrat E.R. Wahlm