Korona koettelee ylioppilaskokelaita

Ylioppilaskirjoitukset ovat lukioajan tärkein hetki, johon korona on tehnyt monenlaisia haasteita. Kevään 2020 koronan ollessa vielä varsin uusi ja tuntematon virus, haasteet olivat hieman erilaisia kuin vuoden 2021 ylioppilaskirjoituksiin valmistautuvilla.

Ensimmäinen koronatapaus Suomessa vahvistettiin tammikuun lopulla, maaliskuussa ihmiset hamstrasivat vessapaperia niin, että kaupoissa hyllyt ammottivat tyhjyyttään, poikkeustila alkoi Suomessa 16.3., lähiopetus lopetettiin 18.3. kaikilta muilta paitsi joiltakin peruskoulun 1.-3. luokan oppilailta ja lähestyviä ylioppilaskokeita päätettiin aikaistaa.  

Tilanne oli stressaava kirjoituksiin valmistautuville abeille. Tietoa uudesta viruksesta ei vielä ollut, mikä lisäsi epävarmuutta: mitä jos tauti iskee juuri ennen koetta ja miten turvallista on osallistua kokeeseen, jossa voi saada tartunnan.  Lisäksi vielä nopeasti tehty päätös kirjoitusten aikataulun tiivistämisestä nappasivat viikon lukuajasta kevään reaalikokeeseen osallistuvilta. Monille iski paniikki, miten kirjoituksiin ehtii valmistautumaan, sillä luku-urakka usein tiivistyy juuri viimeisillä viikoilla ennen koetta.  

Kokeiden arvostelussa koronatilannetta ei huomioitu yleisesti.   Ylioppilaslautakunta perusteli kokeiden pisterajoihin puuttumattomuutta sillä, että kokeisiin tarvittava osaaminen on karttunut pidemmän ajan kuluessa lukio-opintojen aikana.  Kaikki saivat tiedon koepäivien siirrosta lyhyellä varoitusajalla, minkä vuoksi haasteita osaamisen näyttämisessä tuli kaikille ikään kuin ”tasapuolisesti”. Pisterajat puolestaan määräytyvät sen mukaan, kuinka haasteelliseksi koe osoittautuu. Eli käytännössä pisterajat laskevat kaikilta, jos koronatilanne on vaikuttanut kokelaiden osaamiseen.  Luku-urakkansa ajoissa aloittaneet sekä ei niin helposti stressaantuvat kokelaat selvisivät haastavassa tilanteessa varmasti paremmin.  

Pieni helpotus tilanteeseen tuli, kun hallitus vastasi Suomen Lukiolaisten liiton vaatimukseen, ja antoi kevään 2020 tiivistettyyn ylioppilastutkintoviikkoon osallistuneilla kokelailla  mahdollisuuden uusia koe syksyn 2020 tutkinnossa ilman koekohtaista maksua.

Kesällä vaikutti siltä, että koronatilanne helpottuu, mutta jo loppukesästä toinen aalto kolkutteli ovella. Vuoden 2021 kirjoitusten lähestyessä ollaan edelleen epävarmassa tilanteessa: rokotukset etenevät hitaasti ja koronan helpommin tarttuvat muunnokset leviävät.   

Tänä keväänä ylioppilastutkintolautakunta on ehtinyt varautua paremmin koronatilanteeseen ja kirjoitusten aikataulua onkin säädetty niin, että kaksi reaalikoepäivää jaetaan neljäksi koepäiväksi ja matematiikan koepäivä jaetaan kahdeksi koepäiväksi. Näin tutkinto on mahdollista järjestää turvallisemmin, kun kokeita voidaan järjestää lukioissa pienemmissä ryhmissä ja suuremmilla turvaväleillä.

Pidennetty koeaikataulu helpottaa varmasti kirjoituspaineita, mutta nyt haastava tilanne on kestänyt jo miltei vuoden, mikä saattaa näkyä oppimistuloksissa ja henkisessä jaksamisessa. Kotona ruudun ääressä opiskelu ei sovi kaikille. Lukioaikaan kuuluu yleensä aktiivinen sosiaalinen elämä: luodaan uusia kaverisuhteita, jotka parhaimmillaan kestävät koko loppuelämän. Läppärin äärellä kotona opiskellessa jää tämä puoli kokematta. Erityisesti ne, jotka ovat muuttaneet lukion vuoksi vieraaseen kaupunkiin saattavat jäädä täysin vaille sosiaalisia kontakteja.  

Aivan tasapuolisesti rajoitukset eivät lukiolaisiin osu: joissain kunnissa etäopetusta on ollut enemmän kuin toisissa. Asettaako tämä ylioppilaskokelaat eriarvoiseen asemaan kirjoituksissa ja niiden jälkeen jatko-opiskelupaikan haussa? Entä minkälainen koronatilanne maaliskuussa kirjoitusten aikaan lopulta tulee olemaa?  

Paljon kysymyksiä ja epävarmuutta edelleen on ilmassa. Hyvä olisi silti osata pitää pää kylmänä ja valmistautua kokeisiin aloittamalla luku-urakka hyvissä ajoin.  Mitä paremmin on valmistautunut, sitä valmiimpi on ottamaan äkilliset muutokset vastaan.

Hyvä olisi osata olla myös armollinen itseään kohtaan. Korona on koetellut kaikkia, eikä poikkeustilanteessa voida odottaa kaiken sujuvan kuin koronaa ei olisi olemassakaan. Stressi, pelko, väsyminen, etäopetuksen ja sosiaalisen eristyksen tuottamat vaikeudet ovat täysin oikeutettuja, eikä itseltään voi silloin vaatia samaa kuin normaalitilanteessa. Ehkä olisi hyvä sallia itselleen joustoa, mitä sitten jos kokeita käy uusimassa myöhemmin tai opiskelupaikan haku siirtyy vuodella eteen päin. Koronavuoden voi tarvittaessa hyvällä omallatunnolla miinustaa pois suunnittelemastaan opiskeluaikataulusta ja antaa itselleen hieman lisäaikaa.

Haastavissa tilanteissa on ylioppilaskirjoituksia pidetty ennenkin: ylioppilaskirjoitukset käynnissä sotatoimialueella vuonna 1944.

Valvojat kapteenit Vaarna, Olsoni, Sarra, luutnantit Uotila ja Karlsson ja alikersantti Hustich.

Valokuvaaja: Kersantti Aunio

28.03.1944

Sotamuseo

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *